به گزارش خبرنگار مهر، سیاوش رضوانی صبح دوشنبه در نشست با خبرنگاران در استانداری با اشاره به فعال بودن سه بندر در استان و تأمین نیازمندیهای کشور از طریق حمل و نقل دریایی اظهار داشت: در حال حاضر ۳۰ فروند کشتی در دریای خزر تردد میکنند.
وی با بیان اینکه وضعیت بنادر ایران در دریای خزر به نسبت کشورهای حاشیه و به روز است گفت: درحال حاضر به سمت کشتیهای کانتینری رو به سوق و حرکت است.
وی با عنوان بندرامیرآباد در قبل از انقلاب صیادی بوده است اظهار داشت: بندر امیرآباد بندری ترکیبی و چند منظوره است وپاسخگوی رشد تبادلات کالا در شمال دریای خزر خواهد بود.
رضوانی افزود: اگر بندر امیرآباد فعال نبود بنادر شمالی با مشکل مواجه میشدند و سال قبل پنج میلیون و ۷۰۰ هزار تن بار وارد بنادرشمالی ایران شد که ۳.۵ میلیون تن آن از طریق امیرآباد بوده است.
وی ظرفیت بندر امیرآباد را هفت میلیون و ۵۰۰ هزار تن اعلام کرد و گفت: سال قبل سه میلیون و ۸۰۰ هزار تن بار وارد بندر شد و در حال حاضر بیش از ۴۰ درصد ظرفیت این بندر خالی مانده است.
مدیر بنادر و دریانوردی امیرآباد با بیان اینکه تنوع کالایی در بنادر روبه افزایش است گفت: حدود ۱۳ تا ۱۴ نوع کالا وارد بند رمی شود.
۹۳ درصد ساخت اسکله رورو ریلی انجام شد
وی به ساخت اسکله رورو اشاره و اضافه کرد: ۹۳ درصد ساخت این طرح انجام شده است و ایراد آن مربوط به پل مسیر ریل بوده است و برای اصلاح آن پیمانکار انجاب شده است.
رضوانی هزینه صورت گرفته برای ساخت اسکله رورو ریلی را ۸۰ میلیارد تومان بیان کرد و گفت: تا پایان اسفندماه این پروژه بهره برداری میشود و در حال حاضر چهار پنج درصد از ظرفیت ریلی استفاده میشود و با تکمیل آن این ظرفیتب ه ۳۵ تا ۴۰ درصد میرسد.
وی شمار پستهای اسکله بندر امیرآباد را ۱۵ واحد بیان کرد و گفت: انواع و اقسام کالا وارد این بندر میشود و روغن خوراکی از جمله اقلام وارده به آن است.
مدیر بنادر و دریانوردی بندر امیرآباد شمار نیروهای فعال در بندر را به صورت مستقیم و غیرمستقیم بیش از هزار و ۸۰۰ نفر اعلام کرد و گفت: میانگین روزانه ۶۰۰ کامیون برای جابجایی کالا در بندر تردد میکنند.
سواپ نفت تعطیل شد
رضوانی با اظهار اینکه اجرای برنامه در این بندر فاز بندی شده است گفت: تا ۱۰ سال آینده تعداد اسکله به ۲۵ واحد و میزان تناژ به ۱۵ میلیون تن خواهد رسید.
مدیر بنادر و دریانوردی امیرآباد به قطع سوآپ نفت در این بندر افزود: در حال حاضر سوخت سوآپ تعطیل شد و این سوخت پیش از این ترکمنستان تامی ن میشد و برنامه بر این است که صادرات سوخت از این بندر و نکا صورت گیرد.
رضوانی درباره ساخت جاده رستمکلا و بهشهر با عنوان اینکه کار اصلی بندر جاده سازی نیست افزود: ساخت جاده براساس پیگیریهای مسئولان در دست اقدام است و ۱۲ کیلومتر از مسیر انجام شده و پیشرفت ۷۰ درصدی دارد.
وی هزینه جاده سازی و تعریض مسیر گهرباران را ۴۰ میلیارد تومان عنوان کرد.
نظر شما